Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Εγώ την έχω μεγαλύτερη απο σένα (την πίστη μου)

Το παρακάτω τραγελαφικό συνέβη σήμερα στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, αλλά αμφιβάλλω αν το πρόσεξε κανείς ώστε να σχολιαστεί. Μετά την αρχική δοξολογία - ομολογώ ότι είμαι λίγο άσχετος ως προς το τυπικό της ορκωμοσίας - ο Μητροπολίτης κατεβαίνει από το βήμα και ραντίζει τους βουλευτές με το ματσάκι βασιλικού (ο οποίος, παλιότερα, νόμιζα πως ήταν μαϊντανός), ενώ ένας δίπλα του επαναλαμβάνει διαρκώς ευχές από το Ευαγγέλιο. Τυπικά, λόγω του αριθμού των βουλευτών, ο Μητροπολίτης δεν εκτελεί την διαδικασία στον καθέναν από τους βουλευτές. Απλά, ευλογεί δειγματοληπτικά δυο-τρεις από την πρώτη σειρά, και κατόπιν εκσφενδονίζει το αγίασμα όσο πιο μακριά μπορεί, με την ελπίδα να πιάσει και τις πίσω σειρές. Κι εκεί ακριβώς βλέπω το καταπληκτικό: ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ σηκώνεται γρήγορα από τις πίσω θέσεις που εδρεύει το κόμμα του, τρέχει μπροστά, στριμώχνεται ανάμεσα στον Γιωργάκη και στον Σημίτη και ο Μητροπολίτης τον ευλογεί προσωπικώς! Κατόπιν του παραδοσιακού ασπασμού της δεξιάς, επιστρέφει στην θέση του και πάλι τρέχοντας, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται!
Πέραν του κωμικού της όλης σκηνής, το περιστατικό δεν μπόρεσε να μη μου θυμίσει τις groupies του Prisley ή τα δεκαεξάχρονα (φλέβες κόπτoντα) του Sakis. Σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα που ασπάζεται τις αρχές της Δημοκρατίας, αν μη τι άλλο, η σοβαρότητα είναι βασική επιταγή. Δεν μπορώ να αισθανθώ τίποτε άλλο από ντροπή και απέχθεια μπροστά στο συγκεκριμένο σκηνικό, όπου ένας βουλευτής, θεματοφύλακας, υποτίθεται, του Νόμου και του Συντάγματος, πλειοδοτεί απροκάλυπτα, τόσο σε εθνικοφροσύνη όσο και σε θρησκευτικό συναίσθημα, εκλιπαρώντας σχεδόν γονυπετής για ένα βασιλικού αρώματος ιερατικό αυτόγραφο. Αντιπαρέρχομαι τον εξευτελισμό της δοξολογίας, του παπαδαριού, του βασιλικού και των εξαπτέρυγων στο λίκνο των δημοκρατικών θεσμών, μόνο και μόνο γιατί πρόκειται για μια συνηθισμένη εικόνα από την οποία δύσκολα θα ξεφύγουμε, και στέκομαι στον Γεώργιο Καρατζαφέρη και στην εικόνα του, η οποία αρκεί για να κολλήσει στην πλάτη της Ελλάδας άλλο ένα ρεζιλίκι.
Ξέρω... Εμφανίζω εικόνα προκατάληψης ενάντια στο ΛΑ.Ο.Σ, στον αρχηγό του και στα στελέχη του. Όχι, κύριοι. Δεν το αρνούμαι. Είμαι ενάντια στην είσοδό τους στην Βουλή. Τους θεωρώ επικίνδυνους. Τους θεωρώ εθνικιστές και φονταμενταλιστές. Τους θεωρώ σκοταδιστές. Έχοντας ήσυχη την συνείδησή μου, και θεωρώντας ακέραιη την ιδεολογία μου, περιμένω την fatwa τους.

4 σχόλια:

  1. συμφωνώ μαζί σου ως προς τα καμώματα του Καρατζαφέρη αλλά διαφωνώ ως προς την τέλεση ενός ευχελαίου στη βουλή. Δε νομίζω πως είναι κακό ούτε αναχρονιστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Geysser..
    Αρθρο 3 του Συνταγματος:
    1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού? τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

    Αρθρο 33:
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:
    «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».

    Αρθρο 59:
    Oι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Bουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:
    «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.


    Οταν σε μια Δημοκρατια όπου μια απο τις βασικες προϋποθεσεις τις είναι η διακριση Εκκλησιας - Κρατους, ο Προεδρος της Βουλης και οι βουλευτες ορκιζονται στην Αγια Τριαδα, τι περιμενεις;

    Το θεμα είναι οτι, όσο και αν αντιπαθω τα τερτιπια του Καρατζαφερη δεν μπορω να του αρνηθω το δικαιωμα να συμμετεχει στη νεα Βουλη, αφου ένα μερος του λαου αντιπροσωπεύεται απο ανθρωπους σαν κι αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως κι εγω συμφωνω ότι ο Καρατζαφερης δεν έπρεπε να μπει στη Βουλη. Είναι επικινδυνος και ρατσιστης. Δεν ξερω όμως μήπως είναι πιο επικινδυνο το γεγονος πως ο Καρατζαφερης καταφερε μετα 2 τετραετιες να μπει στη Βουλη.

    Σαμπως είναι ο μονος πολιτικος που έχει αυτο το προφιλ; Ο "Νομαρχης της καρδιας μας" (εδω στη Θεσσαλονικη) διαφερει πολυ; Κι ομως, η μιση πολη τον ψηφιζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. zekia...
    Ένα δικαίωμα περιέχει την ελευθερία της άσκησής του αλλά και την ελευθερία της μη άσκησής του.Το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι αυτόματα δίνει και το δικαίωμα του μη θρησκεύεσθαι.Δεν οφείλει μια Δημοκρατία να σεβαστεί την θέση μου αυτή;Ένα δικαίωμα κατοχυρώνεται πλειοψηφικά;

    fidelio...
    Γιαυτό η αναθεώρηση είναι επιτακτική ανάγκη. Το κακό όντως είναι ότι το ΛΑ.Ο.Σ εκλέχτηκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Δυστυχώς, η εκλογή του λέει πολλά για την πολιτική συνείδηση των Ελλήνων.

    demian...
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά δεν έχει σημασία το πότε μπήκε ο Καρατζαφέρης στην Βουλή. Σημασία έχουν οι θέσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή