Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Το όζον του Καματερού

Τρεις, θα έλεγα, ότι είναι οι αφορμές που με οδήγησαν σ'αυτό το post. Πρώτον, η αναφορά της καλής συναδέλφου zekia (zekiahome.blogspot.com) με αφορμή την επίσκεψή της στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2007. Δεύτερον, μια μικρή συζήτησή που είχα με τον επίσης καλό συνάδελφο fidelio (levitypen.blogspot.com) σχετικά με τα κακώς κείμενα του Ε.Σ.Υ (φίλε fidelio, συγνώμη που δεν τηρώ την υπόσχεση για ανάλογο post! Θα αναγκαστώ να αργήσω λίγο!). Και τρίτον, η εκπομπή του πολύ γνωστού γιατρού στο Τηλεάστυ, όπου η θαυματουργή του μηχανή οζονοθεραπείας διαφημίζεται με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια- στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 280 ευρώ. Μετά απ' όλα αυτά, είπα να το ψάξω λίγο το θέμα.
Πρώτον, ας αρχίσω με μια μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με την οζονοθεραπεία. Το 1856, μόλις 16 χρόνια μετά από την ανακάλυψή του, το όζον χρησιμοποιήθηκε για την αποστείρωση χειρουργείων και χειρουργικών εργαλείων. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το όζον χρησιμοποιούταν στην Ευρώπη για τον καθαρισμό νερού από βακτήρια. Η πρώτη χρήση του όζοντος σε θεραπευτική εφαρμογή αναφέρεται στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1892, ενάντια στην φυματίωση. Το 1916 ο Ταγματάρχης του Βρετανικού Στρατού George Stokers αναφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του όζοντος σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Από κει και πέρα, ανάλογες αναφορές δεν υπήρξαν.
Γεγονός είναι ότι το όζον χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικού και χειρουργικού υλικού, και μόλις πρόσφατα για την αποστείρωση του νερού. Υπάρχουν όμως σημαντικά στοιχεία που απαγορεύουν την χρήση του σε περιπτώσεις ασθένειας.Το όζον σαν αέριο είναι εξαιρετικά τοξικό. Στο αίμα, οξειδώνει ταχύτερα από το διατομικό οξυγόνο και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες (τούτα τα κέρατα είναι γνωστό ότι προκαλούν πολλούς καρκίνους), καταστρέφει τα κύτταρα και προκαλεί οξειδωτικό σοκ. Πρακτικά, παρουσιάζει και κάποια άλλα προβλήματα, άσχετα όμως με θέματα υγείας. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί - διασπάται σε κοινό οξυγόνο - γιαυτό πρέπει να παραχθεί επί τόπου, με μεθόδους που μπορεί να είναι επικίνδυνες - επαφή με ψυχρό πλάσμα, υπεριώδες φως κλπ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οζονοθεραπεία δεν υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ πολλά κράτη την έχουν απαγορεύσει. Υπάρχει και δεδικασμένο, στις Η.Π.Α το 1999 όταν ένα ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί διαφήμιζε συσκευές οζονοθεραπείας που, υποτίθεται, μπορούσαν να θεραπεύσουν τα πάντα, από AIDS μέχρι γάγγραινα.
Τέλος, θα παραθέσω αυτό που το "Reader's Digest" αποκαλεί "μια προσωπική ματιά".
Σε στιγμές ανάγκης και απόγνωσης, είναι εξαιρετικά εύκολο να πέσουμε θύματα επιτηδείων. Από το Radithor του περασμένου αιώνα μέχρι το νερό του Καματερού, το νεράκι της ομοιοπαθητικής και το όζον του γιατρού στο Τηλεάστυ, πολλές απάτες έχουν καλυφθεί με έναν μανδύα ψευδοεπιστήμης, ο οποίος κάνει καλά την δουλειά του σε ανθρώπους που, από την μια έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης, από την άλλη έχουν πλήρη άγνοια. Σκοπός όλων αυτών φυσικά δεν είναι να τους απαλλάξουν από το πρόβλημά τους, αλλά από το περιττό βάρος του πορτοφολιού τους. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Επεκτείνεται σε, συχνά, θανατηφόρα επίπεδα, καθώς πολλοί ασθενείς, προτιμώντας την εύκολη λύση των διαφόρων επιτηδείων, σταματούν την θεραπεία που τους έχει υποδείξει ο γιατρός τους.
Τα τελικά συμπεράσματα τα αφήνω στον αναγνώστη. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μητέρα μου δεν γλίτωσε χάρη στο όζον του γιατρού, ούτε στα μαγικά κρύσταλλα της Μαντάμ Ορλώφ. Βρίσκεται δίπλα μου μόνο και μόνο γιατί οι γιατροί της τίμησαν στο έπακρο τον Όρκο του Ιπποκράτη, για τον οποίο έλιωσαν πολλά παντελόνια στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

12 σχόλια:

  1. αρχικά συμφωνώ μαζί σου.
    μετα έχω να σου πω για τον πατέρα μιας φίλης μου που έκανε ενέσεις με όζον στην μέση, και βελτιώθηκε πολύ το πρόβλημα της μέσης του..

    υγ. "της καλής συναδέλφου"...αααα είμαστε πολύ σαβουαρ βιβρ βλέπω!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν καλημέρα!!!
    Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, έστω και σε μερικά από αυτά που λέω, αλλά πρέπει να παραδεχθείς ότι υπάρχουν πολλοί απατεώνες εκεί έξω.

    Υ.Γ:Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε βάρβαροι! Φιλιά επίσης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συναδελφε Geysser..
    Καταρχας την καλημερα μου!
    Θα συμφωνησα ασφαλώς μαζι σου ως προς το ότι κυκλοφορουν πολλοι απατεώνες εκει έξω. Αλλα και πολύς κόσμος που είναι διατεθιμμενος να τους εμπιστευτει. Αλλοτε απο αφελεια, αλλοτε απο αληθινη και ανθρωπινη αναγκη (ψυχολογική).

    Απο κει και περα είναι πιθανο αυτοι οι απατεωνες και οι μέθοδοί τους να έχουν πραγματικα θετικα αποτελεσματα σε ορισμενους ανθρωπους, όπως στην περιπτωση που αναφερει η Zekia. Ολοι μας μπορει να έχουμε καποιον γνωστο/γνωστη που οφελήθηκε.

    Μερικες φορες είναι δυσκολο να ξεχωρισεις την επιστημη απο την ψευδοεπιστημη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Geysser και Fidelio..

    Απλώς κανω τη σκεψη ότι πολλοι επιστημονες και γιατροι ίσως παρουσιαζονταν στην αρχη ως επιτηδειοι. Και ιατρικες μεθοδοι ίσως ξεκινησαν ως απατεωνιες. Στη συνεχεια όμως αναγνωρίστηκαν.
    Είναι δυσκολο να κρινεις αν μια καινουρια μεθοδος είναι επιστημονικη ή ψευδοεπιστημονική. Συχνα τα όρια είναι δυσδιακριτα.

    Αυτο ασφαλως δεν σημαινει ότι η ιστορια θα δικαιώσει καποτε τον γιατρο του Τηλεάστυ. Γενικα μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά και υπάρχουν πολλοί απατεώνες! Βέβαια το καλό είναι πως λίγο πολύ αυτούς τους αναγνωρίζεις. Τους απατεώνες με πτυχία πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο. Ή καλύτερα σς τους πούμε ανίδεους και τεμπέληδες. Σ'αυτό το ΙΚΑ το τι έχω συναντήσει δε λέγεται....ευτυχώς δεν ήταν για σοβαρά πράγματα, δερματολογικά, οφθαλμολογικα κλπ. Αλλα αυτο είναι μια ΑΛΛΗ μεγάλη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. fidelio...
    Καλημέρα και σε σένα!
    Θα σταθώ λίγο στο σημείο που λες ότι υπάρχουν και κάποιοι που ωφελήθηκαν.Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Αλλά μήπως αναφέρεσαι στο φαινόμενο placebo;

    demian...
    Καλωσήλθες κι εσύ!
    Είναι γεγονός ότι πολλές επιστημονικές αλήθειες αντιμετωπίστηκαν σαν τσαρλατανισμός - ακόμα και σαν ασέβεια - ενώ σήμερα θεωρούνται δεδομένες. ΑΝ κάποτε αποκαλυφθεί ότι το όζον θεραπεύει (μέσα από αυστηρή αξιολόγηση, πειραματικό έλεγχο και επιστημονική κριτική), θα είμαι ο πρώτος που θα το παραδεχθώ. Μέχρι τότε, και αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, είμαι αναγκασμένος να θεωρώ απατεώνα οποιονδήποτε προσπαθεί να πουλήσει ψέμματα με σκοπό το κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Zekia...
    Δεν είσαι η μόνη που έχει πέσει θύμα! Όλοι λίγο πολύ συμπάσχουμε!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Geysser..

    Δεν αναφερομαι στο φιανομενο placebo,αλλα σε περιστωσεις όπως αυτή που αναφερει η Zekia στο πρωτο σχόλιό της. Μεθοδοι που δεν έχουν ανανγνωριστει ακομα επισημα, ενδεχεται όμως να εφαρμοστουν σε ασθενεις και να αποδώσουν.

    Μονον αυτο, τιποτα παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εμμμ, τι είναι το φαινόμενο placebo;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. zekia...
    Με πολύ απλά λόγια,το φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται βελτίωση της υγείας ενός ασθενούς-ή και πλήρης ίαση- μετά την χρήση αδρανούς σκευάσματος.Για πιο πολλές πληροφορίες, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην Wikipedia, στο λήμμα placebo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημερα, εγω εχω να σχολιασω πως τυχαια δοκιμασα ενα ποτηρι νερο οζονοποιημενο και σταματασε το συνδρομο ευερεθιστου εντερου που με παιδευε 3 χρονια. Και το ηπια με δυσπιστια! Δηλαδη τι, η ιδεα μου ηταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανωνυμε, δεν είπα ότι είναι ιδέα σου.Η σπαστική κολίτιδα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με σωστή διατροφή - δεν μιλάμε για κάποια ειδική δίαιτα - με συχνότερη άσκηση και με μείωση του στρες. Μήπως μαζί με το όζον άρχισες να κάνεις και τίποτα από τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή