Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Σοφός ο κόπανος ο Nietzsche

"Όταν κοιτάς την άβυσσο, τότε και η άβυσσος κοιτάει εσένα."
Αμφίδρομη σχέση η καταστροφή. Η κατρακύκλα. Ο πάτος. Βλέπεις τα πάντα γύρω σου να καταρρέουν και μαζί τους καταρρέουν και τα σωθικά σου, το μυαλό σου. Τι δεν πήγε καλά; Τι σκατά έκανα λάθος; Γαμώτο, ούτε να γράψω δεν μπορώ! Ξεκινάς με όνειρα, με ελπίδες, με σχέδια, μόνο και μόνο για να δεις το καζανάκι να τα τραβάει όλα προς την χαβούζα. Πάπαλα! Μόρτο! Τέρμα! Και κάθεσαι σα μαλάκας, με ένα χαμόγελο μέχρι τ'αυτιά, σαν ευτυχισμένο γαϊδούρι που δεν ξέρει τι του γίνεται, και αναρωτιέσαι τι δεν πήγε καλά, λες και το να αναρωτιέσαι είναι δείγμα σοφίας. Τι δεν πήγε καλά με την δουλειά μου; Τι δεν πήγε καλά με την γυναίκα που αγάπησα; Τι δεν πήγε καλά με τους φίλους που με στηρίξανε; Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Σκατά, φίλε μου. Όλα ατμός είναι. Σκόνη. Και κάθεσαι και αναρωτιέσαι! Τίποτα δεν πήγε στραβά φίλε μου! Εσύ είσαι ο στραβός! Δεν πάει στραβά ο γιαλός, εσύ στραβά αρμενίζεις!
Όταν κοιτάς την άβυσσο, τότε και η άβυσσος κοιτάει εσένα. Και στέκεσαι στο χείλος του γκρεμού και κοιτάς κάτω, στο βάθος, και θες να πέσεις, αλλά κάτι σε βαστάει, κάτι σε εμποδίζει, το βάθος είναι γοητευτικό, όμορφο, θαυμάσιο, θες να φτάσεις εκεί, να δεις τι υπάρχει στον πάτο, σε τραβάει, σε καλεί, σαν πουτάνα που ανοίγει τα πόδια της στον παρθένο, μην αναρωτιέσαι...πήδα!
Τι σε κρατάει; Η ελπίδα; Ποιά ελπίδα; Πάει αυτή. Μας τελειώσε. Έμεινε κλεισμένη στο κουτί της Πανδώρας. Ακούς την ψιλή φωνούλα της από μέσα αλλά κανένας δεν κάνει τον κόπο να της ανοίξει. Και περιμένουμε. Κι όμως, ακόμα περιμένουμε. Τι περιμένεις ρε κόπανε; Να πάρεις αύξηση; Να έρθει κοντά σου και να ξεχάσει όλα τ'αλλα; Να γίνεις ο σταρ, ο ήρωας, το πρόσωπο της ημέρας; Κάτσε κάτω και βούλωστο. Τίποτα δεν πρόκειται ν'αλλάξει. Παρ'το χαμπάρι.
Όταν κοιτάς την άβυσσο, τότε και η άβυσσος κοιτάει εσένα. Σοφός ο πούστης ο Nietzsche. Ξέρετε κάτι; Την κοίταξα την άβυσσο. Και για να πω την αλήθεια, τρόμαξα!

6 σχόλια:

  1. !!!

    Η αφορμή; Κάτι προσωπικό ή η γενικότετη κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε fidelio
    Με μια λέξη:σκατά!Αλλά δεν θέλω να σε φορτώσω.Δεν έχει σημασία.Έγραψα το post γιατί κάπου ήθελα να τα πετάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτή να δεις πόσο τρόμαξε! (η άβυσσος)

    και ο νίτσε κλεμμένα τα έχει αυτά που έγραψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ria μου
    Τόσο άσχημος είμαι δηλαδή;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ματιά στην άβυσσο είναι κομμάτι της ζωής, αυτής που δεν είναι μοναχα ρόδινη αλλά έχει και σκοτεινά σημεία. Αλλά πάντα μετα απο μια μεγάλη βουτιά, ανυψώνεσαι με αερόστατο ψηλότερα. Κράτα γερά λοιπόν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ria ναί πήγε στον Στιρνερ και έκανε copy/paste...pffff

    ΑπάντησηΔιαγραφή