Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Αναβολή από την...λογική

Τελικά είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να γελοιοποιούνται. Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι είναι η δίκη του Αντώνη Τσιπρόπουλου και του blogme η οποία επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή, 14 του μηνός. Αν και η υπόθεση είναι γνωστή στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, επιτρέψτε μου να αναφέρω εν τάχει τα βασικότερα σημεία της.
Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος διατηρούσε ιστοσελίδα, η οποία μέσω RSS feed αναδημοσίευε άρθρα από έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών blogs. Κάποια στιγμή λοιπόν, αναδημοσιεύτηκε εκεί ένα άρθρο από το funEL.gr, το οποίο σατίριζε τον γνωστό τηλεπλασιέ Δημοσθένη Λιακόπουλο - ξέρετε...κόκκινες αρκούδες, χανεμπού, χάλκινα βιβλία, έρχονται οι Ελ, τρεχάτε να σωθείτε. Η συνέχεια μόνο στην σφαίρα της ιλαροτραγωδίας μπορεί να ανήκει. Ο κος Λιακόπουλος, αδυνατώντας να εντοπίσει τον συντάκτη του άρθρου, ξέσπασε νομικά εναντίον του κου Τσιπρόπουλου, σέρνοντας τον στα δικαστήρια για "προσβολή της προσωπικότητάς του"- εδώ γελάμε!!! Όπως πολύ εύστοχα το έθεσαν πολλοί bloggers, είναι σα να μηνύεις τον περιπτερά για ένα άρθρο της εφημερίδας που πουλάει.
Και φτάνουμε στο σήμερα.
Ενώ όλα ήταν έτοιμα, και η δίκη είχε ήδη λάβει το νούμερο της - 17 αν θυμάμαι καλά - εμφανίστηκε ξαφνικά ο δικηγόρος του κου Λιακόπουλου και ζήτησε...αναβολή της δίκης. Η δικαιολογία ήταν ότι, λόγω αλλαγής διεύθυνσης, ο κος Λιακόπουλος δεν έλαβε κανονικά την κλήτευση του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, δεν ήξερε την ημέρα και την ώρα της διεξαγωγής της. Το ότι ο δικηγόρος του ήξερε απόλυτα και τα δύο, είναι ένα γεγονός που το αφήνω στην κρίση σας.
Το δικαστήριο δέχτηκε την δικαιολογία και όρισε νέα δικάσιμο. Νέα ημερομηνία της δίκης...η 18η Φεβρουαρίου του 2009! Άλλος ένας τραγέλαφος της ελληνικής δικαιοσύνης.
Όσο διαβάζω τα γεγονότα και την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, δύο είναι τα πιθανά συμπεράσματα στα οποία καταλήγω.
Πρώτον, ο κος Λιακόπουλος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κρατάει μια καυτή πατάτα στα χέρια του, που μόνο να τον κάψει μπορεί. Είναι φανερό ότι η γραμμή που ακολουθεί δεν έχει καμία τύχη, και το μόνο που προβάλλει είναι η γελοιότητα και η ασχετοσύνη του σε ζητήματα της τεχνολογίας. Προκειμένου λοιπόν να πέσει στα μαλακά, τρενάρει την υπόθεση - με υπερβολικά άκομψο τρόπο - για να αποσύρει την μήνυση όταν η κατακραυγή θα έχει κοπάσει. Ελπίζει έτσι στον μικρότερο δυνατό αριθμό αυγών, ντοματών και λοιπών ζαρζαβατικών που θα τον έχουν ως στόχο.
Δεύτερον, η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα δεν αποτελείται από μαλάκες, όπως θα ήθελε ο κος Λιακόπουλος να συμβαίνει. Οι αντιδράσεις εναντίον του ήταν και είναι πολλές και άμεσες, ένας κόλαφος ενάντια σε κάποιον που χρησιμοποιεί φτηνούς εντυπωσιασμούς και βαθυστόχαστους, κενούς νοήματος λαϊκισμούς για να προωθήσει βιβλία της χειρίστης ποιότητας, με ολοφάνερο target group τους αγράμματους και αμόρφωτους, "εθνικής σκέψεως" δεινοσαύρους της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι του ελληνικού δικτυακού χωριού έχουν γνώσεις, έχουν κριτική σκέψη και έχουν την νοημοσύνη που χρειάζεται για να καταλάβουν ποια πλευρά πρέπει να υποστηρίξουν.
Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη, παρά τα μύρια όσα προβλήματά της, έχει την στοιχειώδη ευφυΐα για να καταλάβει ότι η μόνη λογική ετυμηγορία είναι η πανηγυρική αθώωση του Αντώνη Τσιπρόπουλου. Δεν θέλω να φτάσω σε πιο βαθιά επίπεδα ερμηνείας της υπόθεσης αυτής, όπως ο κίνδυνος της ποινικοποίησης της διαδικτυακής ελευθερίας, αλλά θα μείνω στην επιφάνειά της - η οποία είναι και αυτή σοβαρή. Στο γεγονός ότι ένας άνθρωπος αθώος και καθημερινός μπλέκει σε περιπέτειες εξαιτίας της ασχετοσύνης και των μικροεγωισμών κάποιου που νομίζει ότι μπορεί να κάνει και να ισχυρίζεται ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μόνο και μόνο γιαυτό, έχουμε υποχρέωση να συνεχίζουμε να αντιδρούμε σ'αυτή την γελοία υπόθεση.

Υ.Γ: Μπορείτε, αν θέλετε, να υπογράψετε υπέρ του blogme και του Αντώνη Τσιπρόπουλου εδώ.

6 σχόλια:

  1. Η πλακα είναι οτι θελει να του ζητησουν και συγνωμη και το παιζει μεγαλοψυχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=iNJstWaeNyI

    Δεν υπαρχουν λεξεις! Επιασες φλεβα χρυσου σε αυτο το ποστ. Κοιτα μη σου εθει κανενα εξωδικο και τρεχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. fidelio...
    Αν με σέρνει στα δικαστήρια κι εμένα, θα έρθεις για συμπαράσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Geysser..
    Μα εγω ειμαι με την πλευρα του τηλεπροφητη Νεφελιμ Λιακοπουλου!Δεν μπορει τώρα ο καθε καλικατζαραιος της Νεας Ταξης να ανοιγει ενα blog και να πετάει λασπη σε εναν ανθρωπο που εχει πατησει το ποδι του σε μια Τακλαμακαν, σε μια Χανεμπου, στον ιδιο τον γαλαξια του Σειριου θα ελεγα. Και να τον κατηγορουν μαλιστα οτι συσκοτιζει τα μυαλα μας, οτι προσβαλει την λογικη και τη νοημoσυνη μας; Αυτος που συνεγραψε μαζι με τον, υπερτιμημενο, Αριστοτελη το "Οργανο οργανο" και ανελυσε τους κανονες της τυπικης λογικης.

    Ολα κι ολα Geysser, καλη η πλακα αλλα οταν ερθει η ωρα της κρισης (και ο καιρος γαρ εγγυς οπως θα γνωριζεις, φανταζομαι) θα μας βρεις μπροστα σου. Εχεις περιθωριο μεχρι το 2009 να ζητησεις συγνωμη.

    Καλημερα και +ευλογησον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. fidelio...
    Σε αυτή την περίπτωση, δεν μου αφήνεις άλλη επιλογή από το να σου στείλω την κατάρα του παπούλη/γέροντα του Αγίου Όρους. Είθε οι Νεφελίμ και οι Ελοχίμ και οι εβδομηνταδύο κατασκευαστές πλυντ...εεε...Ραββίνοι να σε στείλουν στα τρίσβαθα των Βριλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιατι δε βγάζουν το faq του blogging να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μην βρεθούμε μια μέρα προ εκπλήξεως. Να μας πούνε "απαγορεύεται η αναφορά και σχολιασμός σε δημόσια πρόσωπα, εκτος και αν πρόκειται για θετικό σχολιασμό". Σε λίγο θα μας μηνυσει και όλους μαζί η Σαρρή που βάλαμε το βίντεο της το προεκλογικό, και τη γελοιοποιήσαμε, να πληρώσουμε και μεις απο 7,5 εκατ ευρω ο καθένας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή