Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Ένα στ' αριστερό...

"Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου", λέει ο - μερικές φορές- σοφός ελληνικός λαός. Έντεκα ημέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου , οι απανταχού εθνικόφρονες ξεσκονίζουν τα παράσημα τους, αναμοχλεύουν τους μπαγιάτικους πανηγυρικούς τους, και ετοιμάζονται να μας σερβίρουν εκ νέου τον ίδιο γλιτσιασμένο εθνικιστικό λαπά που δεν τρώγεται με τίποτα - καταπίνεται όμως αν τον πασπαλίσεις με μια ιδέα από τα "δίκαια του έθνους" και μια πρέζα από "ιστορική μνήμη". Ασορτί και οι θεματοφύλακες της ενημέρωσης - δημοσιογράφοι, δημοσιογραφίσκοι και συν αυτώ καρεκλοκένταυροι - δεν χάνουν την ευκαιρία να βγάλουν από την κατάψυξη της θεματολογίας τις σχολικές παρελάσεις και τους μετανάστες σημαιοφόρους, να τα ζεστάνουν και τα δύο στο γκριλ και να μας τα σερβίρουν κι αυτά ως "καυτά θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν το πανελλήνιο". Διαφορετικοί σερβιτόροι, ίδιο, άνοστο φαΐ, συνέλληνες!
Αφήνοντας κατά μέρος το τραγελαφικό γεγονός της ύπαρξης δύο εθνικών επετείων - μάλλον γιατί μια δεν μας φτάνει για να αποδεικνύουμε συνεχώς πόσο πατριώτες είμαστε περιφέροντας τον δίσκο της επαιτείας εις το όνομα των αρχαίων υμών προγόνων - αφελώς επιμένω ότι ζω σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία τα δύο αυτά ζητήματα έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Φευ! Σε μια χώρα χωρίς συνείδηση, χωρίς φιλότιμο και χωρίς αξιοπρέπεια, έπρεπε να φανώ πιο προσεκτικός ως προς τις επιθυμίες μου. Σε μια χώρα που επικρατεί η λογική του εθνοπατερισμού, της εθνοκαπηλείας, των κουμπάρων και της ζαρντινιέρας, του "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" και του "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα'ναι", ξεχνάμε τον Λαμπράκη, τον Μπελογιάννη, τον Πλουμπίδη, αφήνουμε στο βάθος τον Περικλή Κοροβέση, την Έλλη Παπά, την Γιούρα και τον Αη-Στράτη και βάζουμε τους μαθητές να παρελαύνουν στρατιωτικά μπροστά στο παπαδαριό και στους θερμοκέφαλους με τα γαλόνια. Για να "τιμήσουμε τους νεκρούς ήρωες".Για να "τιμήσουμε την ελευθερία".Για να "θυμόμαστε την ιστορία μας". Πάλι καλά να λες που δεν τους βάζουμε να κάνουν αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα, ντυμένοι με χλαμύδες, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Χέσε μέσα, όπως θα' λεγε και ένας καραγωγέας.
Κοίτα μόνο μην αριστεύσει κανένας αλλοδαπός! Γιατί αυτός δεν είναι Έλληνας! Το αίμα του δεν είναι καθαρό! Δεν κρατάει απευθείας από τον Περικλή! Φτου κακά και πάρτε του την σημαία από τα χέρια μην τη λερώσει το άπιστο σκυλί! Μόνο Έλληνας θα την σηκώσει την τιμημένη! Μόνο να θυμηθεί να αφήσει τον φραπέ στο σπίτι του. Σα δε ντρεπόμαστε, λέω γω!
Αφήστε τις παρελάσεις στον στρατό. Αυτοί οι αγράμματοι τουλάχιστον το έχουν στο αίμα τους. Κι αν κάνει το λάθος και αριστεύσει κανένα Αλβανάκι, κανένα Πακιστανάκι, κανένα Ρωσάκι, μην αρχίσετε τους δεκάρικους για τα ιδανικά του έθνους. Κοιτάξτε στα μάτια το Ελληνόπουλο σας, και αναρωτηθήτε γιατί δεν αρίστευσε αυτό.

4 σχόλια:

  1. Θυμίζω απλώς τί έγινε πέρσι με τον αγώνα Ελλάδα-Τουρκία 1-4.

    Και φυσικά τί έγινε τώρα (πριν λίγες μέρες) με τον αντίστοιχο αγώνα στην Τουρκία και την δική μας νίκη, ποδοσφαιρική και ιστορική ρεβανς.

    Στην Θεσσαλονίκη τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων έγραφαν: "Εάλω η Πόλις" "Αυτοί είναι οι Ελληνες" κλπ Πάλι με χρόνια με καιρους... το ξέρεις το τραγουδάκι. Επειδή ακούω αθλητικά ραδιόφωνα, δεν ήταν λίγοι (μάλλον η πλειοψηφία ήταν) εκείνοι που έλεγαν: "Ο Τούρκος είναι πάντα Τούρκος", "Οι Τούρκοι είναι απολίτιστοι" κλπ

    Θέλω να πω ότι δεν απασχολεί και λίγους, όπως φαίνεται, το θέμα της σημαία και των παρελάσεων. Και τα εθνικιστικά φούμαρα γεμίζουν το αχυρένιο μυαλό πολλών και διάφορων. Θα ρίξουμε γέλιο και φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπρεχτ έλεγε: "Αλοίμονο στους λαούς που χρειάζονται τόσους ήρωες" (και σημαίες, εθνικές επετείους, επαναστάσεις, εθνικιστικές κορόνες και τα λοιπά)

    Τώρα που μπήκε και το ΛΑΟΣ στη βουλή θα έχουμε "γιορτή".
    Ποια δημοκρατιά ψάχνεις,φίλε Geysser; Κλείσε την ΤV μέχρι το τελος του μήνα για να μην συγχίζεσαι τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διστάζω αρχικά,
    αλλά τελικά θα το ρίξω το επίπεδο
    και θα πω πως,
    πάντως οι ταινίες οι ελληνικές που παίζουν σ'αυτές τις επετείους εμένα πολύ με αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gnomo...
    Τον Αμανατίδη τον είπανε "Τουρκοφάγο". Τρελαίνεσαι μετά ή όχι;

    fidelio...
    Φίλε μου, έχω σταματήσει να ψάχνω για δημοκρατία.Αλλά ακόμη ζητάω λίγη λογική!

    zekia...
    Είναι και αυτές οι ταινίες στα πλαίσια της "απόψυξης" του εθνικού φρονήματος.Καλλιτεχνικώς πάντως δεν νομίζω ότι λένε και πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή