Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Ομοίος ομοίω...

Θα μπορούσα να ξεφύγω από τα πολλά λόγια, δίνοντας απλά ένα link σε ένα πολύ γνωστό βιντεάκι του James Randi σχετικά με την ομοιοπαθητική, αλλά προτιμώ τον άμεσο γραπτό λόγο για τον σκοπό αυτού του post. Όσο πιό απλά μπορώ, θα προσπαθήσω να δείξω ότι η ομοιοπαθητική όχι μόνο δεν δουλεύει, αλλά και ότι πρόκειται για καθαρή απάτη. Χρησιμοποιώ τόσο την επιχειρηματολογία του ίδιου του Randi όσο και στοιχεία που εύκολα μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο.Λοιπόν...ας αρχίσουμε.
Τέσσερις είναι οι βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής. Θα τις αναφέρω μια προς μια, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί η κάθε μια από αυτές είναι πιο τρελή από την άλλη.
Η πρώτη αρχή είναι αυτό που ονομάζουν "απόδειξη" (ο αγγλικός όρος είναι proving). Με πολύ απλά λόγια γίνεται το εξής: χορηγείται κάποια ουσία σε ένα υγιές άτομο, και το άτομο αυτό αναπτύσσει κάποια συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά καταγράφονται σε ένα κατάστιχο με το φανταχτερό όνομα Materia Medica Pura.
Καταλαβαίνουμε ότι ο ομοιοπαθητικός δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ασθένεια από την οποία πάσχει ο ασθενής, αλλά μόνο για τα συμπτώματά του! Πείτε το αυτό σε κάποιον σοβαρό γιατρό, και αν δεν σας πετάξει έξω με τις κλωτσιές, εγώ να φάω τον υπολογιστή μου!
Η δεύτερη αρχή είναι ότι "το όμοιο νικιέται με το όμοιο".
Αν εμφανιστεί κάποιος ασθενής με κάποια συμπτώματα, ο ομοιοπαθητικός ψάχνει το βιβλίο του και βρίσκει ποια ουσία τα προκάλεσε κατά την διαδικασία της "απόδειξης". Αυτή λοιπόν είναι η ουσία που πρέπει να χορηγηθεί. Βασικά, η παραπάνω αρχή έχει κάποια αλήθεια. Κάπως έτσι δουλεύει και το εμβόλιο. Χορηγώντας μια μικρή ποσότητα ενός ιού, το σώμα μας αναπτύσσει τα απαραίτητα αντισώματα ώστε να "μάθει" να τον πολεμάει στο μέλλον. Δεν χρειάζεται όμως PhD για να καταλάβεις ότι η ομοιοπαθητική το έχει πάρει εντελώς στραβά.
Η τρίτη αρχή είναι ότι δεν δίνουμε αυτούσια την ουσία, αλλά ένα διάλυμά της. Τούτο προέκυψε για καθαρά πρακτικούς λόγους. Δεδομένου ότι πολλές από τις ουσίες της ομοιοπαθητικής είναι τοξικές ή και θανατηφόρες (αρσενικό οξύ, κινίνη, κυανούχες ενώσεις κλπ), πρέπει να τις χορηγήσουμε σε εξαιρετικά μικρές δόσεις, αν μη τι άλλο, για να μην πεθάνει ο ασθενής. Προσέξτε πως το κάνουν: παίρνουμε 1 μέρος της ουσίας και την διαλύουμε σε 100 μέρη νερό. Ανακινούμε το διάλυμα 10 φορές μπρος-πίσω, 10 φορές πάνω-κάτω, 10 φορές δεξιά αριστερά. Αυτό το λένε "ανατάραξη" (succussion). Το διάλυμα αυτό το χαρακτηρίζουν "1ου Βαθμού" ή 1C. Μακριά! Πρόκειται για πολύ δυνατό πράμα! Στην συνέχεια παίρνουμε 1 μέρος από το διάλυμα και το διαλύουμε εκ νέου σε 100 μέρη νερού. Αναταράσσουμε. Έτσι έχουμε το 2C...και ούτω καθεξής. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα αρχίζουν από 4 ή 5C και μπορεί να φτάσουν 30C. Αυτό σημαίνει ένα μέρος της ουσίας σε 10^60 μέρη νερού! Και ξέρετε κάτι; Φτάνουν και πιο πάνω!
Ας θυμηθούμε λίγο την Χημεία Α' Γυμνασίου. Ξέρετε κάποιον Avogadro; Ανακάλυψε έναν αριθμό, γύρω στα 1800. Ο αριθμός αυτός είναι 6,023x10^23 - πάνω κάτω. Για τα διαλύματα, ο αριθμός αυτός έχει την εξής σημασία: σε διάλυμα 1 μέρους μιας ουσίας σε
6,023x10^23 μέρη διαλύτη, στο διάλυμα βρίσκεται μόνο ένα μόριο ή ένα άτομο της ουσίας αυτής. Πιο πάνω, μιλάμε απλά για την πιθανότητα παρουσίας ενός ατόμου ή μορίου. Σε απλή ελληνική γλώσσα, ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο 15C, 20C ή 30C είναι σκέτο νεράκι.
Τέταρτη αρχή: όσο πιο διαλυμένο είναι ένα φάρμακο, τόσο πιο δυνατό είναι!
Πως είπατε; Αν ρωτήσετε κάποιον ομοιοπαθητικό, τότε θα σας το εξηγήσει λέγοντας ότι έχει να κάνει με τις "δονήσεις" της ουσίας οι οποίες "αποτυπώνονται" κατά κάποιο τρόπο στα μόρια του νερού και αυξάνουν την φαρμακευτική του δράση και...τελοσπάντων, κάτι τέτοιο.Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος φυσικός για να μας πει δυο λόγια για το βλακώδες της παραπάνω υπόθεσης.Δείτε και πιο πάνω, για τον Avogadro, για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο, γιατί σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα πουν για συγγενείς που έγιναν καλά με ομοιοπαθητικά σκευάσματα ή για τους εαυτούς τους που γλίτωσαν από σοβαρές καταστάσεις με χρήση της ομοιοπαθητικής. Δεν αμφιβάλλω και δεν αμφισβητώ την μαρτυρία τους. Σίγουρα όμως έχει να κάνει με το placebo effect. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει, έχει μελετηθεί και καταγραφεί, αλλά δεν έχει εξηγηθεί πλήρως.Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι θεραπείες με ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν έχουν αποτελέσματα άλλα από αυτά που είναι αναμενόμενα με την χρήση placebo. Ενδεικτικά αναφέρω την έρευνα του επιχορηγούμενου από την Ελβετική Κυβέρνηση Προγράμματος για την Αξιολόγηση Εναλλακτικών Θεραπειών (περιοδικό Lancet, τεύχος 366), τις αξιολογήσεις της Συνεργασίας Cochrane (δείτε το), την έρευνα του BBC που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Horizon το 2002, και πολλές άλλες.
Τελειώνω εξηγώντας γιατί θεωρώ την ομοιοπαθητική καθαρή απάτη.Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα έχουν καταλήξει στα ράφια πολλών φαρμακείων και ιατρικών κέντρων, και πωλούνται σε τιμές συχνά εξωφρενικές.Υπάρχουν και φτηνά (γύρω στα 6 δολάρια) αλλά συμβαίνουν τα εξής: τις πιο πολλές φορές θα χρειαστείς ολόκληρα σετ, που μπορεί να φτάνουν μέχρι 250 δολάρια, και πρέπει να τα χρησιμοποιείς συχνά.Το πορτοφόλι σας λοιπόν αποκτά μια τάση να αδυνατίζει γρήγορα, και όλα αυτά για σκέτο νερό! Εάν αυτό δεν είναι απάτη, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.
Θα κλείσω αυτό το post εδώ, βλέποντας ότι τράβηξε περισσότερο απ' ότι υπολόγιζα. Δεν καταδικάζω κανέναν και δεν επιτίθεμαι σε κανέναν (εκτός από τους απατεώνες της ομοιοπαθητικής που πλουτίζουν εις βάρος μας, πλασάρωντας νερό της βρύσης ανακατεμένο με φούμαρα).Φυσικά, έχετε το κάθε δικαίωμα να σχολιάσετε αρνητικά τα όσα γράφω, ακόμα και να με βρίσετε. Αλλά, από την στιγμή που διάφοροι κύκλοι απατεώνων θέλουν την ομοιοπαθητική ακόμα και στο Πανεπιστήμιο, νομίζω ότι μπορώ να ανησυχώ λίγο παραπάνω.

4 σχόλια:

  1. δηλαδή τα εμβόλια δεν είναι μια μορφή ομοιοπαθητικής πρόληψης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Η αλήθεια έιναι ότι δεν ΄γνωρίζω σχεδόν τίποτα για την ομοιοπαθητική, εκτός από μια περίπτωση οικογεγνειακόυ φίλου που ακολούθηησε τέτοια μέθοδο και είχε αποτέλεσμα.

    Αντίγράφω από την σελίδα της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής:
    ----------------------
    Ποιοί την κυνηγούν;

    αυτοί που δεν θέλουν την θεραπεία.

    αυτοί που θέλουν τον άνθρωπο μόνιμα αιχμάλωτο κάποιων συμπτωμάτων ώστε να τον κρατούν εξαρτημένο από τα φάρμακά τους

    αυτοί που εμπορευματοποιούν την υγεία

    αυτοί που είναι θύματα προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών στην 3η χιλιετία που διανύουμε.

    Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά από το ότι δικαιολογούν την επίθεσή τους με λαϊκιστικές δικαιολογίες όπως «είναι αυθυποβολή», «είναι μαγεία», «δεν είναι επιστημονική», «είναι σαχλαμάρες» κλπ. Στην διαβεβαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θεραπευμένων ασθενών για το υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα που βίωσαν προσωπικά, απαντούν τελείως αυταρχικά λέγοντας: «νομίζετε ότι θεραπευτήκατε» προσβάλοντας έτσι ακόμη και τη νοημοσύνη των συνομιλιτών τους. Η στάση τους χαρακτηρίζεται από άκρατο φανατισμό και απουσία λογικής σκέψης που αποτρέπει τον διάλογο. Απλά ολ' αυτά αποπροσανατολίζουν τον νου κάποιων.

    Αντίθετα οι υγειώς σκεπτόμενοι απαντούν. «Τι με νοιάζει εμένα αν είναι αυθυποβολή η οτιδήποτε άλλο. Αφού αποδεδειγμένα θεραπεύει και μάλιστα χωρίς παρενέργειες θα την ακολουθήσω». Αλλωστε ο κοινός νους λέει «τι με νοιάζει αν η γάτα είναι άσπρη η μαύρη, ποντίκια πιάνει;». Οι πιο προχωρημένοι μάλιστα λένε: «Αν οι ομοιοπαθητικοί γιατροί θεραπεύουν με αυθυποβολή χωρίς φάρμακα, παρενέργειες και έξοδα, τότε μπράβο τους. Γιατί δεν το κάνουν και οι άλλοι; Αντί να τους επαινούμε θα πρέπει να τους το καταλογίζουμε;».

    Βέβαια μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο απλά και να αρκούσε η αυθυποβολή σαν φάρμακο. Δεν είναι όμως έτσι. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής οφείλεται στην ισχυρή θεραπευτική δύναμη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.


    Θεραπεύει με την αυθυποβολή;

    Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής οφείλεται στην ισχυρή θεραπευτική δύναμη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Σήμερα με την ομοιοπαθητική θεραπεύονται ζώα. Η ομοιοπαθητική κτηνιατρική αναπτύσεται και στη χώρα μας όπου εκπροσωπείται από την Πανελλήνια Κτηνιατρική Ομοιοπαθητική Εταιρεία (ΕΚΟΕ). Τα ζώα σίγουρα δεν μπορούν να αυθυποβληθούν αφού δεν γνωρίζουν καν ότι παίρνουν φάρμακο. Η ομοιοπαθητική θεραπεύει επίσης νεογνά που και αυτά δεν μπορούν να αυθυποβληθούν καθώς και ανθρώπους που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση και δεν αντιλαμβάνονται το περιβάλλον ή τη λήψη φαρμάκου. Ο μύθος της αυθυποβολής στην ομοιοπαθητική θεραπεία κατέπεσε με τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής κτηνιατρικής. Να θυμηθουμε οτι στην κτηνιατρικη χιλιαδες ζωα, θεραπευνται με ομοιοπαθητικα φαρμακα καθημερινα.
    -----------------------
    Από τo www.ego.gr
    Αυτά, ίσως και να περιέχουν κάποια αλήθεια. Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. zekia...
    Η απάντηση είναι όχι.Ο εμβολιασμός είναι προληπτικός αλλά δεν έχει σχέση με την ομοιοπαθητική.Ο εμβολιασμός στηρίζεται στην ασθένεια και όχι στα συμπτώματά της.Η ομοιοπαθητική αντίθετα δεν ενδιαφέρεται από τι πάσχεις.

    fidelio...
    Εαν διακρίνω κάποιον φανατισμό, αυτός υπάρχει στους ισχυρισμούς της Ε.Γ.Ο.Κανείς δεν είπε ότι "νομίζετε πως θεραπευτήκατε".Όντως παρατηρείται βελτίωση ή θεραπεία.Αυτό που λέει η κλασική ιατρική είναι ότι η ομοιοπαθητική ΔΕΝ βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους (πολλές φορές τις αντικρούει), ΔΕΝ βασίζεται σε μελέτες, ΔΕΝ βασίζεται σε παρατηρήσεις και δεδομένα (πολλές φορές τα χλευάζει κιόλας) και εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ασθενών για γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.Η αυθυποβολή έχει σχέση με το placebo effect αλλά το τελευταίο είναι μια καθαρά σωματική διεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Geysser, επειδή δεν καταλαβαίνει η επιστήμη τη θεραπευτική δράση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να την απορρίπτει. Επιπλέον υπάρχουν αμέτρητα πράγματα στην φύση που δεν καλύπτονται με τις υπάρχουσες γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας. Να θυμίσω ότι πριν την διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Albert Einstain δεν μπορούσαν να εξηγηθούν πολλά πράγματα για την κίνηση των πλανητών και γαλαξιών στο σύμπαν. Ακόμη και σήμερα οι νόμοι της φύσης όπως τους γνωρίζουμε δεν μπορούν να εξηγήσουν πολλά φαινόμενα.
    Η αποτελεσματικότητα των ομοιοπ. παρασκευασμάτων μελετάται πλέον σε σχέση με την κβαντική φυσική και τους νόμους που εφαρμόζονται στο ενεργειακό επίπεδο του μικρόκοσμου. Το πεδίο έρευνας είναι τελείως καινούργιο αλλά σίγουρα θα ρίξει κάποιο φως στο μέλλον.

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή